U bent hier: home » gezelschapsdieren » honden » begeleidings-programmas » gewrichtprogramma

gewrichtprogramma

De aandoening
Gewrichtsaandoeningen zijn een veelvoorkomend probleem bij honden. Ongeveer 20% van alle volwassen honden heeft hier last van. Bij oudere honden ligt dit percentage nog hoger. Vooral bij grote rassen zien we, naarmate de hond ouder wordt, veel gewrichtsproblemen ontstaan. De symptomen die u als eigenaar kunt zien zijn pijn, moeite met opstaan, stijfheid, achterblijven tijdens het wandelen, minder zin om te spelen, kreupelheid etc.

Wanneer uw hond gewrichtsproblemen heeft, betekent dit dat het kraakbeen in het gewricht is aangetast. Daardoor wordt het gewricht ruw en pijnlijk. Vaak zien we dat er daarnaast ook een ontsteking in het gewricht ontstaat. Ook deze ontsteking veroorzaakt pijn.

De behandeling
Gelukkig kunnen honden met gewrichtsproblemen in veel gevallen worden geholpen. In eerste instantie zullen wij pijnstilling voorschrijven, om de ergste klachten weg te nemen. Om ervoor te zorgen dat de aantasting van het kraakbeen stopt en de ontsteking in het gewricht verdwijnt, adviseren wij u uw hond een speciaal dieet te gaan geven. Dit gewrichtsondersteunende dieet bevat hoge concentraties ontstekingsremmende omega vetzuren uit visolie, alsook de kraakbeenondersteunende ingrediënten chondroïtine en glucosamine. Indien er sprake is van overgewicht zullen wij u adviseren uw hond eerst te laten afvallen, dit om de vicieuze cirkel te doorbreken: honden met overgewicht belasten de gewrichten onnodig, wat leidt tot pijn, met als resultaat dat de hond nog minder zal willen bewegen. Hierdoor verbruikt de hond minder energie en zal de hond in gewicht aankomen, enzovoorts. Bij licht overgewicht kan uw hond afvallen met behulp van het gewrichtsondersteunende dieet. In het geval van ernstig overgewicht (obesitas) zullen wij u vragen deel te nemen aan ons afslankprogramma.

Begeleiding
Om uw huisdier zo goed mogelijk te laten herstellen, biedt DAP Beilen u een begeleidingsprogramma aan voor uw hond met gewrichtsproblemen. Hierbij kunt u maandelijks een bezoek brengen aan onze dierenarts of dierenartsassistente. Zij zal u helpen bij het bereiken van het beste resultaat door u te voorzien van adviezen over beweging, gewicht en voeding, het afbouwen van de pijnstilling etc.

Indien u na het lezen van deze brief nog vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.