U bent hier: home » gezelschapsdieren » honden » jaarlijkse controle en vaccinatie

Jaarlijkse controle en vaccinatie

Een belangrijk onderdeel van ons werk is het uitvoeren van de jaarlijkse controle. We stellen verschillende vragen met betrekking tot het gedrag en gezondheid en voeren een algemeen klinisch onderzoek uit. Hierbij komen alle orgaansystemen aan bod. De resultaten hiervan en gelet op het ras en de leeftijd kunnen aanleiding zijn om op bepaalde onderwerpen dieper in te gaan. Problemen die langzaam tot uiting komen vallen een eigenaar vaak helemaal niet op, terwijl uw hond wel pijn en/of ongemak ervaart. Vroegtijdige detectie voorkomt dit.


Vaccinaties:
Pups worden normaal gesproken op 6 weken ingeënt bij de fokker. Op 9 en 12 weken worden de vervolg entingen gegeven. Tesamen met de enting op 1 jaar leeftijd vormt dit de basis enting. We werken al heel lang met de entstof van Intervet-MSD. Deze fabrikant heeft een hele goede reputatie op het gebied van veiligheid en kwaliteit van vaccins. De dierenarts licht u graag in over het beste entingschema voor uw hond.

Goede redenen om uw hond te vaccineren:
Vaccinatie beschermt uw hond tegen diverse besmettelijke ernstige ziekten als Hondenziekte, Parvo, Hondsdolheid, HCC, ziekte van Weil en Kennelhoest. Dat we deze ziekten niet zo heel vaak meer in Nederland zien is een direct gevolg van het vaccineren tegen deze ziekten.

Jaarlijkse vaccinatie?
Een vaccin heeft een beperkte werkingsduur. Om het afweersysteem op peil te houden is het belangrijk de vaccinatie geregeld te herhalen.  

Werkingsduur van vaccins: 
Uw hond hoeft overigens niet elk jaar alle vaccins te krijgen. Vaccins hebben een verschillende werkingsduur. De vaccins die we geven tegen hondenziekte, HCC, hondsdolheid en het parvovirus werken, na de basis vaccinatie, drie jaar. De werkingsduur van de vaccins tegen de ziekte van Weil en kennelhoest werken 1 jaar.

Besmettelijke hondenhoest: enting via de neus
Dit vaccin wordt toegediend via een druppeltje in de neus. Dit vaccin geeft een goede aangetoonde bescherming tegen het para-influenza-virus en de bordetella bacterie. Het is overigens niet zo dat uw hond besmettelijke hondenhoest enkel in een kennel op kan lopen. Het is een van de meest voorkomende ziekte bij de hond en kan veel klachten geven. Zeker als het een chronisch karakter krijgt. Ons advies is daarom ook om uw hond jaarlijks voor deze ziekte te beschermen.   

Herpes vaccinatie:
De laatste jaren wordt de fokkerij in toenemende mate geconfronteerd met klachten van het niet drachtig worden van teven, het werpen van te kleine nesten en doodgeboren pups of pups welke kort naar de geboorte alsnog dood gaan. Dit beeld zou kunnen passen bij een Canine Herpes Virus (CHV) infectie.

Als u met uw hond wilt fokken is het daarom verstandig om uw hond te vaccineren tegen deze infectie. Het doel van deze vaccinatie is het beschermen van de pups, dus het proberen te voorkomen van puppysterfte, door het afweerniveau tegen CHV bij de moeder te verbeteren. Via de biest geeft deze de afweerstoffen tegen allerlei ziekteverwekkers, waaronder CHV, op de 1e dag na de geboorte aan de pups door.

Voor een goede bescherming moet de moederhond 2 keer worden gevaccineerd. De eerste keer in de periode van de loopsheid en de tweede keer 1 tot 2 weken voor het werpen.

Naar het buitenland:
Om uw hond mee naar het buitenland te nemen moet deze ingeënt zijn tegen hondsdolheid en gechipt zijn. Dit moet beschreven staan in een officieel Europees dierenpaspoort. Sommige landen hebben daarnaast nog aanvullende regels. Informeer hier tijdig naar bij een van onze medewerkers.