U bent hier: home » gezelschapsdieren » honden » vaccicheck

Vaccicheck

 

Vaccineren bij mens en dier staat volop in de belangstelling. We proberen als praktijk te zorgen voor een optimale bescherming voor de dieren met in achtneming van een zo laag mogelijke entbelasting.

De basisenting
Pups krijgen weerstand mee via de moedermelk. Deze weerstand loopt af tussen de 6 en de 12 weken. Als deze weerstand nog hoog is zal de enting minder goed aanslaan. Vandaar dat pups een aantal maal geënt moeten worden om een goede weerstand te verkrijgen. De pups krijgen op 6, 9 en 12 weken een vaccinatie en daarna weer op 1 jaar leeftijd. Deze vaccinaties samen is de basisenting.

De vaccinaties na het eerste jaar
Sommige onderdelen van de enting werken veel langer dan andere en hoeven daarom niet ieder jaar herhaald te worden. Er kan dus op maat gevaccineerd worden.

Jaarlijks enten blijft nodig voor de ziekte van Weil en honden hoest.

Voor hondenziekte, besmettelijke leverziekte en Parvo geldt een minimale bescherming van 3 jaar. Voor deze ziekten zal dus na de basisvaccinatie 1 x per 3 jaar gevaccineerd moeten worden.

De vaccinatiecheck
Zoals gezegd werken de vaccinaties tegen hondenziekte, besmettelijke leverziekte en Parvo minimaal 3 jaar, maar mogelijk zelfs langer. Dat kan onderzocht worden met een bloedtest. We kunnen dan zien of het aantal antilichamen in het bloed nog hoog genoeg is. Als dat zo is kan de vaccinatie tegen deze ziekte een jaar uitgesteld worden. Er wordt dan enkel gevaccineerd tegen de ziekte van Weil en de kennelhoest . Dit kan dan jaarlijks gecheckt worden. Op het moment dat de titer voor 1 van de 3 ziekten te laag is wordt de cocktail gegeven en is uw hond weer voor minimaal 3 jaar beschermd. De vaccinatiecheck kan dus voor het eerst gebruikt worden als uw hond 4 jaar oud is.

Als u vragen heeft over de vaccinatiecheck neemt u dan contact op met een van onze dierenartsen.