U bent hier: home » gezelschapsdieren » knaagdieren » verzorging

Verzorging

Maden:

Het is belangrijk om uw konijn te beschermen tegen maden. Vooral bij warm weer is de blauw-groene strontvlieg berucht voor konijnen. Deze vliegen komen op de geur van dunne ontlasting en urine af. Ze leggen hun eitjes meestal rondom de staart van het konijn. De maden die uit deze eitjes komen ‘eten' zich een weg naar binnen, met alle gevolgen van dien.
Om dit te voorkomen is het belangrijk dat u het konijnenhok goed schoon houdt. Vliegengaas voor het hok is een goede oplossing om de vliegen buiten te houden.

Er is nu ook een effectief middel bij ons verkrijgbaar om maden bij konijnen te voorkomen!
Dit is een spray die u maandelijks dient toe te dienen tijdens de risicovolle periodes (juli, augustus, september). Voor een goed resultaat moet de vacht goed schoon worden gemaakt en dient de spray worden aangebracht rondom de staart, de liezen, tussen de achterpoten en op de onderrug.

In geval van een infectie met maden is het raadzaam om direct contact met ons op te nemen!

Oormijt:
Oormijt bij het konijn wordt veroorzaakt door Psoroptes cuniculi.
De konijnen hebben veel jeuk aan de oren en deze zitten vol met korsten. Bij controle van de oren met de otoscoop, kunnen we de mijtjes vaak duidelijk zien lopen. Deze oormijt is goed te behandelen en binnen een paar dagen zijn de jeuk en korsten vaak al verdwenen. Verder is het belangrijk dat het hok goed wordt gedesinfecteerd en alle konijnen worden behandeld.
Deze oormijt is niet overdraagbaar op honden en katten.

oormijt konijn