U bent hier: home » landbouwhuisdieren » runderen » aanpak infectieziekten

Aanpak infectieziekten

Voor een gezonde veestapel zijn drie essentiële punten van belang

  • infectieziekten onder controle
  • goed ruwvoer
  • voldoende licht, lucht en ruimte

De meeste infectieziekten bij koeien zijn niet specifiek. Ze geven diverse klachten en sluimerende schade die dikwijls samengevat wordt tot "het gevoel dat het niet lekker loopt”. Afhankelijk van de voorkeur van de veehouder bieden wij verschillende manieren om infectieziekten onder controle te krijgen.

BVD:
BVD is de afkorting van Bovine Virus Diarree. Het is een zeer schadelijk virus dat vooral het afweersysteem van de koe aantast. Diarree en griep, slechte groei en uitval zijn klachten die bij jongvee voorkomen. Teveel mastitis, tegenvallende vruchtbaarheid, koorts en diarree zijn klachten bij koeien met BVD. Daarnaast geeft BVD dikwijls meer doodgeboren kalveren, aan de nageboorte staan en vroeggeboorte. Heeft u te maken met één of meer van bovenstaande symptomen, neem dan contact met ons op voor meer informatie. We hebben verschillende manieren voor onderzoek en mogelijkheden voor de aanpak van dit virus.

IBR:
IBR is een zeer ernstige vorm van griep bij koeien. Wanneer IBR als nieuwe infectie een bedrijf binnenkomt geeft dit griep, longontsteking, verwerpen en sterfte. Bij sluimerend aanwezige IBR zijn er vooral weerstand en vruchtbaarheids klachten. De afgelopen jaren nam de infectie landelijk snel toe, omdat er geen gezamenlijke aanpak meer is. In het buitenland is de aanpak van zowel IBR als BVD vaak gezamenlijk en vaak ook verplicht.
Uit onderzoek van de DLV blijkt een duidelijke hogere melkproductie op melkveebedrijven die hun dieren beschermen tegen IBR en de hoogste producties voor bedrijven die vrij zijn van BVD. Ook het saldo is hoger op IBR vrije bedrijven.
Weet u wat de status is van IBR of wilt u daar inzicht in krijgen. Wij helpen u graag verder.

Para TBC:
Welke status heeft u voor Para TBC? Bij Para TBC hebben we te maken met een hardnekkige bacterie die besmettelijk is en lang kan overleven. De zuivel verwacht van iedere veehouder afvoer van para positieve koeien. Heeft u ook één of meerdere para koeien? Zelfs bij één koe met para tbc is het verstandig om advies te vragen bij onze praktijk.
Het is altijd verstandig niet alleen de koeien af te voeren, maar ook nieuwe infecties te voorkomen. Wij organiseren excursies, studiemiddagen en maken samen met de veehouders een plan van aanpak. Ook organiseert de praktijk gecombineerde biest bestraling voor veehouders zodat de infectie van koeien naar kalveren voorkomen wordt.
Bij een aantal bedrijven heeft dit reeds binnen enkele jaren geleid tot zeer succesvolle aanpak van Para TBC.

Salmonella:
Van ieder melkveebedrijf wordt 3x per jaar de tank gecontroleerd op antistoffen tegen salmonella. Antistoffen betekent dat er dieren zijn die contact hebben gehad met Salmonella of ziek zijn geweest als gevolg van Salmonella.

Welke status heeft u?
N1: uw tank is gunstig
N2: uw tank is 1 of 2x ongunstig
N3: uw tank is vaker dan 2x ongunstig

De kosten van aanpak van Salmonella zijn hoog. Ruim 30 veehouders volgden daarom reeds de workshop over Salmonella, die gericht is op het voorkomen en bestrijden van Salmonella.