U bent hier: home » landbouwhuisdieren » runderen » bedrijfsbehandelplan

Bedrijfsbehandelplan

Welke behandeling past u toe bij een aandoening? Bij een juiste behandeling hoort een juiste diagnose, wanneer deze gesteld is kunt u gericht behandelen. Op deze manier wordt voorkomen dat er onnodig antibiotica wordt gespoten, wat in de huidige discussie rondom het antibiotica gebruik erg belangrijk is. Om tot een juiste diagnose te komen zijn de koesignalen belangrijk. Vreet een koe nog, is er sprake van koorts, hoe ziet de mest eruit etc.

Indien de juiste diagnose gesteld is door u, de dierenarts of in overleg, kan de juiste behandeling gestart worden. De dierenartsenpraktijk streeft er naar om voor ieder bedrijf een specifiek behandelplan te maken die past bij de bedrijfsspecifieke kiemen en de werkwijze van het bedrijf.

Mastitis en hoogcelgetal koeien
Er zijn verschillende kiemen die mastitis of een hoog celgetal kunnen veroorzaken en de gevoeligheid voor een mastitispreparaat kan verschillen. Om goed te kunnen onderscheiden welke kiem een rol speelt op u bedrijf of bij een specifieke koe, doet de praktijk bacteriologisch onderzoek op melk (zie ook melk, bloed, urine en mestonderzoek). Naast onderzoek naar de kiem wordt ook de gevoeligheid voor de verschillende mastitispreparaten onderzocht. Op deze manier kan er een specifiek behandelplan voor mastitis en hoogcelgetal koeien op u bedrijf gemaakt worden en wordt de kans op genezing groter!