U bent hier: home » gezelschapsdieren » honden » verzorging » wormen

Wormen

Wormen zijn niet alleen schadelijk voor de hond zelf maar ook voor de mens. In de hond maken wormen vaak een rondreis door het lichaam waarbij ze ontstekingen kunnen veroorzaken in verschillende organen. De darmwand kan beschadigd raken waardoor de hond kan gaan braken of diarree kan krijgen. Ook kinderen zijn erg gevoelig voor worminfecties en kunnen hier veel hinder van ondervinden.

Vaak zien we de wormen niet en zijn ze als eitjes in de ontlasting aanwezig. Preventief ontwormen is dan ook ons advies, volgens het ontwormingsschema:

1e keer 2 weken leeftijd
2e keer 4 weken leeftijd
3e keer 6 weken leeftijd
4e keer 8 weken leeftijd
5e keer 3 maanden leeftijd
6e keer 4 maanden leeftijd
7e keer 5 maanden leeftijd
8e keer 6 maanden leeftijd

Nadien 4x per jaar (moederdieren tegelijk met de pups)

Bij honden in Nederland zijn de volgende maagdarmwormen van belang:

Spoelworm:
Bijna alle honden raken ergens in hun leven wel een keer besmet met deze worm. Besmetting vindt plaats door:

  • Puppy's zijn vaak bij de geboorte al geïnfecteerd, omdat de teef de infectie via de placenta kan doorgeven aan haar pups.
  • Opname van eitjes vanuit de omgeving of door infectieuze larfjes via de moedermelk.
  • Opname van met spoelwormen geïnfecteerde knaagdieren, zoals een muis of rat.
  • Oplikken van eitjes op de eigen vacht. De vacht kan door contact met eitjes uit de omgeving bevuild raken.

Alleen bij ernstige infecties en dan met name van puppy's, zien we symptomen als gewichtsverlies, dorre vacht, opgeblazen buik, braken of diarree.

Lintworm:
Lintworminfecties kunnen met het blote oog worden waargenomen. In de ontlasting zijn kleine witte ‘wormpjes´, ter grote van een rijstkorrel worden waargenomen. De lintworm heeft een tussengastheer nodig om volwassen te worden. De hond infecteert zich door de tussengastheer op te eten, zoals de vlo of kleine knaagdieren. Lintworminfecties verlopen bijna altijd symptoomloos bij honden.

lintworm hond

Zweepworm:
Besmetting vindt plaats doordat aarde met eitjes aan de vacht blijft plakken en met likken wordt ingeslikt. Honden die met een gering aantal wormen zijn geïnfecteerd hoeven geen last van de infectie te hebben. Bij zware infecties ontstaat er bloederige diarree. Indien zo'n infectie onbehandeld blijft kan de hond hieraan overlijden.

Haakworm:
De hond kan zich infecteren doordat de larfjes de huid van uw hond penetreren, vaak de buikhuid of via de voetzolen. Ook kan uw hond de larfjes opnemen tijdens het routinematig likken van de vacht. Infecties van de haakworm kunnen bloedarmoede, gewichtsverlies en diarree veroorzaken.

Er is een groot aanbod van ontwormingsmiddelen op de markt. Wij adviseren een uitgebreide ontwormingstablet, zodat u alle wormen in één keer bestrijd. Niet alle middelen werken tegen alle wormen. Laat u daarom goed adviseren!