U bent hier: home » gezelschapsdieren » katten » verzorging » wormen kat

Wormen kat

Wormen zijn niet alleen schadelijk voor de kat zelf maar ook voor de mens. In de kat maken wormen vaak een rondreis door het lichaam waarbij ze ontstekingen kunnen veroorzaken in verschillende organen. De darmwand kan beschadigd raken waardoor de kat kan gaan braken of diarree kan krijgen. Ook kinderen zijn erg gevoelig voor worminfecties en kunnen hier veel hinder van ondervinden.

Vaak zien we de wormen niet en zijn ze als eitjes in de ontlasting aanwezig. Preventief ontwormen is dan ook ons advies, volgens het ontwormingsschema:

1e keer 4 weken leeftijd
2e keer 6 weken leeftijd
3e keer 8 weken leeftijd
4e keer 3 maanden leeftijd
5e keer 4 maanden leeftijd
6e keer 5 maanden leeftijd
7e keer 6 maanden leeftijd

Nadien 4x per jaar (moederdieren tegelijk met de kittens)

Bij katten in Nederland zijn de volgende maagdarmwormen van belang:

Spoelworm:
Bijna alle katten raken ergens in hun leven wel een keer besmet met deze worm. Besmetting vindt plaats door:

  • Opname van eitjes vanuit de omgeving of door infectieuze larfjes via de moedermelk.
  • Opname van met spoelwormen geïnfecteerde knaagdieren, zoals een muis of rat.
  • Oplikken van eitjes op de eigen vacht. De vacht kan door contact met eitjes uit de omgeving bevuild raken.

Alleen bij ernstige infecties en dan met name van kittens, zien we symptomen als gewichtsverlies, dorre vacht, opgeblazen buik, braken of diarree.

Lintworm:
Lintworminfecties kunnen met het blote oog worden waargenomen. In de ontlasting zijn kleine witte ‘wormpjes´, ter grote van een rijstekorrel te zien. De lintworm heeft een tussengastheer nodig om volwassen te worden. De kat infecteert zich door de tussengastheer op te eten, zoals de vlo of kleine knaagdieren. Lintworminfecties verlopen bijna altijd symptoomloos bij katten.

Zweepworm:
Besmetting vindt plaats doordat aarde met eitjes aan de vacht blijft plakken en met likken wordt ingeslikt. Katten die met een gering aantal wormen zijn geïnfecteerd hoeven geen last van de infectie te hebben. Bij zware infecties ontstaat er bloederige diarree. Indien zo'n infectie onbehandeld blijft kan de kat hieraan overlijden.

Haakworm:
De kat kan zich infecteren doordat de larfjes de huid van uw kat penetreren, vaak via de buikhuid of via de voetzolen. Ook kan uw kat de larfjes opnemen tijdens het routinematig likken van de vacht. Infecties van de haakworm kunnen bloedarmoede, gewichtsverlies en diarree veroorzaken.

Er is een groot aanbod van ontwormingsmiddelen op de markt. Wij adviseren een uitgebreide ontwormingstablet of -pipet, zodat u alle wormen in één keer bestrijd. Niet alle middelen werken tegen alle wormen. Laat u daarom goed adviseren!